Informatie, Voorlichting




Imkers van
Goeree-Overflakkee



  

Bijenfilm 'de BIJ en WIJ'



Wist u dat......

  1. Voor een potje honing ca. 75.000 km is afgelegd door de bijen
  2. Alleen werksters honing verzamelen
  3. De kleur van de honing wordt bepaald door de planten waarvan nectar is verzameld
  4. De zuurgraad (pH) van honing 4 is en alleen roestvast (RVS) staal en kunststof daar tegen kan
  5. Door honing te verwarmen deze weer vloeibaar wordt, maar niet warmer dan 42 graden Celsius. Bij hogere temperaturen gaan belangrijke enzymen verloren, dus niet in de magnetron.
  6. Honing van lokale kleine imkers zonder chemische bestrijdingsmiddelen wordt geproduceerd
  7. Bijen veel voedselgewassen bestuiven waardoor zaden en vruchten kunnen groeien
  8. Een potje honing ca. 1.000.000 stuifmeel pollen bevat
  9. Bijen in de zomer op veel plaatsen niet voldoende eten vinden omdat veel bloemen weggemaaid worden
  10. Honing water aantrekt
  11. Honing gaat gisten als het vochtgehalte hoger is dan 23%
  12. Van gistende honing je heerlijke honingwijn (mede) kan maken
  13. De bij in een gebied fourageert met een straal van 3 km
  14. Een zomerbij 6 weken oud wordt
  15. Een winterbij 6 maanden oud wordt
  16. De koningin wel 4 jaar oud kan worden
  17. De koningin op topdagen in de zomer 2000 eitjes per dag legt
  18. Een volk in de zomer uit ca. 40.000 bijen bestaat

 


 

Varroa 3 gangen menu








 

 

Recept suikerdeeg

Honingsuikerdeeg is een mooi product om te gebruiken bij koninginnenteelt. Het wordt niet zoals Apifonda hard en ook niet plakkerig. Dat komt omdat de honing hygroscopisch is en dus vocht aan trekt. Daarom is het heel geschikt om onder in het arrestkooitje te doen. Als het aan de bijen in bevruchtingskastjes wordt aangeboden, stimuleert het de activiteit van zo’n klein volkje. Ze nemen het goed op en slaan het als ‘honing’ in de raten op.

Recept voor honingsuikerdeeg:

Neem 1000 gram poedersuiker en voeg daaraan 325 gram honing toe. Kneden tot het niet meer aan je handen plakt ( poedersuiker toevoegen als het te plakkerig blijft of honing toevoegen om het soepeler te maken). Geen basterd suiker gebruiken! Gebruik geen honing van onbekende herkomst wegens het gevaar van een eventuele aanwezigheid van sporen van Amerikaans Vuilbroed (AVB). Geen stoffen toevoegen en in een luchtdichte verpakking bewaren.

Goed verpakt blijft het product heel lang goed.