Nieuws‎ > ‎

De Open Imkerij dag van 10 juli 2010 boeit veel liefhebbers van natuur en bijen

Geplaatst 26 sep. 2010 03:22 door Webbeheerder   [ 26 sep. 2010 03:23 bijgewerkt ]
Door Jaap Ruizeveld

geplaatst op 13-07-2010 11:10  door Redactie Eilandennieuws

Het is eventjes zoeken op de uitgestrekte Bouwdijk in Melissant. Een vlaggetje met de opdruk: ‘Houden van bijen, NBV, landelijke imkerdag’, wijst uiteindelijk de weg naar imkerij Roxenisse van Ardine Korevaar. Op een fraai verzorgde boomkwekerij, in de stilte van de polder. Op een gepacht landschap dat waarschijnlijk wordt onteigend om plaats te maken als compensatiegebied voor zogenaamde natte natuur. Nu echter nog een dorado voor de bijenhouderij. Een opvallend groot aantal belangstellenden wilde op deze landelijke open imkerdag meer weten over het houden van bijen en hoe moeilijk het is om daadwerkelijk imker te zijn. Daarvoor waren ze bij natuurliefhebster Ardine aan het goede adres. Zaterdag bood de eilandelijke bijenhoudersvereniging overigens op drie locaties daartoe de mogelijkheid. Naast Melissant was dat bij de bijenstal van imker Arie de Lint in Oude-Tonge en ook bij zijn collega imker Ton Korteweg in Ooltgensplaat.

 Als je de toelichting hoort en de passie voelt waarmee imkers over hun boeiende hobby vertellen, dan raak je geboeid. Je hoort over de activiteit die bijen ontwikkelen. De verschillende rollen die darren, de mannetjes, en vrouwtjes, de werksters, daarbij vervullen. Wat is de betekenis van een bijenzwerm? Dat blijkt het moment te zijn dat de koningin met haar zwerm het nest verlaat op zoek naar een andere plaats. Hoe verloopt de bestuiving? De imker vertelt hoe honing geslingerd wordt. Ook hoe men kaarsen maakt van bijenwas. Je gaat op zoek naar de koningin. Brengt een bezoek aan de bijenstal. Je leert begrippen kennen en hoort cijfers. In de zomer bestaat een bijenvolk wel uit 50.000 bijen, in de winter zijn dat er ongeveer 20.000. De koningin legt in haar vier- of vijfjarige leven 2000 eitjes per dag.

Voor een potje honing leggen bijen 75.000 km af.

 Passie

Het opvallende is dat, op een moment dat Ardine Korevaar met enkele bezoekers op weg is naar haar trotse bezit, bij de bijenstal elders op het terrein, onmiddellijk andere imkers zorgdragen voor een doorlopende informatiestroom. En meer dan dat. Zo geeft eilandelijk secretaris Ben van Os uit Goedereede direct uitleg over alle attributen die nodig zijn om als amateur de hobby van bijen houden te kunnen uitoefenen. Heel eenvoudig is het allemaal niet, het bijen houden, maar het geeft een intense voldoening en ook aantrekkingskracht. Vooral mensen die belangstelling hebben voor en geïnteresseerd zijn in de natuur in het algemeen en in de wereld van bloemen en insecten in het bijzonder, melden zich aan voor een imkercursus. Velen zijn begaan met de natuur. Zien dat bijen het in de zomer op veel plaatsen moeilijk hebben omdat er niet voldoende te eten is. De mens maait bloemen weg en zaait te weinig. Het verdwijnen van de bij zou voor de natuur rampzalig zijn. Een verstoring van het noodzakelijke evenwicht.

 Enthousisme

In de loop van de zaterdag wordt het steeds drukker op de open dag van de bijenhouderij in Melissant. “Ik heb al een volk”, vertelt mevrouw Schouten uit de Langstraat in Achthuizen enthousiast. In een beschut hoekje van de familietuin is zij, naast de verzorgen van haar kippen, met haar bijenhobby gestart. Liefde voor dieren en natuur is haar motivatie. Met haar partner verhuisde ze uit het drukke Delft naar de rust op het oostelijk deel van het eiland. Dat bood de mogelijkheid om zich te bekwamen in de amateur bijenhouderij. De bezoekers van de open dag laten zich uitvoerig informeren. “Honing is bijzaak”, vertelt Ben van Os aan een nieuw groepje belangstellenden. Stellendammer Smit, wonend aan de Nieuweweg, laat zijn passie de vrije loop als hij vertelt hoe hij voor de eerste keer met bijen te maken kreeg. Een zwerm, een half bijenvolk was neergestreken in de tuin, vlakbij zijn woning. Eventjes stressen geeft Smit toe, maar na contact met een imker was het ‘probleem’ snel opgelost. Of was het achteraf gezien, wel een probleem? Smit ging zich oriënteren en kreeg steeds meer interesse in het omgaan met bijen. Hij volgde een cursus voor beginners en leek aan de hobby verkocht. Toen bleek dat hij allergische verschijnselen kreeg na enkele bijensteken. Noodgedwongen moest hij toen een stap terug zetten. Die hinderpaal lijkt te kunnen worden overwonnen, laat hij voorzichtig weten. Luisterend naar zijn woorden waarin liefde voor de natuur en de klemtoon op de betekenis van de bij in de biodiversiteit doorklinkt, zal de inwoner van Stellendam vermoedelijk terugkeren in de bijenhouderkring.

 Komen en gaan

Bezoekers komen en gaan. Laten zich informeren over broedkasten en honingraten. Alles wordt zorgvuldig bestudeerd. Als je deze belangstelling afmeet aan de slechts 30 leden tellende eilandelijke bijenhoudervereniging, dan lijkt het haalbaar om bij een nieuwe beginnerscursus op Flakkee, dit aantal flink uit te breiden. Voorzitter Arie de Lint en secretaris Ben van Os kunnen wellicht een laatste duwtje geven om belangstellenden over de streep te trekken van ‘het niet durven’.

Daarnaast kan men via de vereniging contacten leggen met een imker in zijn of haar woonplaats op Goeree-Overflakkee. De kans pakken om eens dieper op handelingen en activiteiten van de bijenhouderij in te gaan. Informatie is te vinden op de website www.BijenGo.nl.

De overkoepelende landelijke vereniging NBV tenslotte - er zijn 8000 imkers geregistreerd - vertegenwoordigt bijenhouders naar de overheid en onderhoudt contacten met organisaties van bijenhouders in andere landen. De vereniging zet zich in voor de promotie van de bijenhouderij, het verbeteren van de dracht (voedselplanten voor honingbijen en andere bestuivende insecten) en biedt ondersteuning aan imkers.