Nieuws‎ > ‎

nazomerexcursie GO imkers 2010

Geplaatst 8 nov. 2010 06:40 door Webbeheerder   [ 8 nov. 2010 06:51 bijgewerkt ]
door Gudi Schouten uit de Langstraat

Op zaterdag 18 september mocht ik,  als beginnend imker en nieuw lid, mee met de jaarlijkse excursie. Jammer genoeg met een klein aantal, maar wel zeer ervaren bijenhouders. We konden nog net niet in één personenauto, dus we vertrokken in een konvooi van twee voertuigen, op weg naar het buitenland, naar het Bijenteeltmuseum in Kalmthout.

In het museum konden mijn ervaren collega’s interessante bijeninformatie onderling uitwisselen met de Belgische gidsen, die er op vrijwillige basis actief zijn.

Ik heb mijn ogen uitgekeken en leerde allerlei bij-zonderheden. Zoals het merken van de koningin met kleuren en dat dit ook iets zegt over de leeftijd van de koningin. “Wilgenroosje groeit en bloeit”. En bijvoorbeeld het kleurenspectrum dat bijen kunnen zien. Prachtige bijenkorven en kasten waren er te bewonderen uit vroeger tijden en andere landen. De kast uit Slovenië met afbeeldingen van oude volkslegendes was wel het pronkstuk van de verzameling. En van een rouwkorf had ik nog nooit gehoord. De expositie was zeer verzorgd en informatief. Het was voor mij dus een leerzame en gezellige middag daar in het museum.

Omdat dichtbij het museum het Arboretum van Kalmthout ligt, zijn we daar na het meuseumbezoek ook nog even naar toe gegaan. Een zeer uitgebreide tuin met eeuwenoude bomen en prachtige borders met een plantenwinkel en leuk terras. Echt de moeite waard om nog eens te bezoeken in een ander jaargetijde, wanneer de bloemen meer in bloei staan.

Al met al vond ik het een geslaagde excursie. Ik hoop bij een volgende gelegenheid meer collega bijenhouders te mogen ontmoeten en verheug me op de cursus die in maart 2011 van start zal gaan.

Verder wil Ik Arie de Lint bedanken voor “zijn” zwermvolk, dat sinds april nu in mijn achtertuin woont en het heel goed doet, en voor zijn leerzame support tot nu toe!